DACH TRADE

Office building in Rivne, street Kurchatova, 20

Foreword

We have repeatedly talked about how to create residential buildings - each time it is completely individual projects, according to the needs, requirements, desires of the customer and his family. The next item we want to share is doubly special to us. First, it is not residential, but commercial real estate. Secondly, it is an office building, which was designed from scratch for a specific company. Such an ideal approach is rare in practice. More often the building is unified, it is erected by the developer who does not plan and does not know who will work in it. And then it turns out that the ultimate owners / tenants still have to adjust the planning "for themselves" before entering the premises. It is not always possible to do this 100% optimally and this disrupts the relationships between departments, business processes and affects efficiency.

The office building in question is a project for DachTrade, our partner and reliable supplier of materials. The stages of the work were similar to how we work on residential buildings. First, architects and engineers researched the construction site, found out its features and limitations in terms of shape, location, existing networks. They heard the vision of the owner of the company and further, together with him formed the concept of the future office. We needed to create a functional zoning of the premises, which would take into account the company's business processes and in which its employees would work efficiently and comfortably. To do this, our team researched the relationships between departments, customer traffic, employees and other details that affect planning.

2
Incoming data

DaсhTrade sells roofing and waterproofing materials, clinker bricks, ceramic blocks, drainage systems, dormer windows. The main activity is sales, but there is also a small production area for the preparation of metal roof elements for installation. The total number of employees is about twelve. Among them are three sales managers, director, marketer, supply department, accounting, construction department, production and technical staff. The area of ​​the plot is about 30 acres. The owner of DakhTrade in general presented the new office as follows:

- Facade with lots of stained glass and clinker bricks decorated with walls to imitate the "Loft" style
- Showroom with a workplace for managers;
- Workroom, where they work with metal;
- Volume back-office for accounting, supply department, director, other employees;
- Hall for events. Carrying out presentations of novelties of the market of roofing materials, trainings for the personnel and trainings.

Sketch

At the sketching stage, our first option was a two-story rectangular building. But after many discussions, research and analysis of the company's business processes, we and the customer have formed an understanding that it takes not two but three floors. Then the planning concept becomes clear and functional:
- First floor. Front-office: showroom with product samples, managers' workplaces, customer waiting area, production facilities.
- Second floor . Back-office: offices of director and marketer, accounting, sales and supply departments, construction, living quarters.
- Third floor: Hall for events.
The first floor will be a public area, fully open to visitors, the second - closed to customers and the third - accessible during events.

Sketch
Volume

Working on the volume of the building, and especially on the location of the main hall, we were looking for a way to make the building visible from afar. To do this, we came to the site and researched on the spot from which species it will be better to reveal. During one of the visits we were convinced once again that the future office will be best seen from the side of the pedestrian entrance to the site. But at the same time there is another transport entrance, which is on the other side, from the rear. The difficulty was that visitors / clients were moving in both directions, so it was necessary to find a composition so that the office opened equally well on both sides.
In such thoughts, the idea of ​​visually turning the facade to two viewpoints at the same time arose. To do this, we added a three-dimensional glass cube insert to the rectangular building.
The insert is visually cut into the building, protrudes from two sides and thus opens it to two directions, from where visitors move. In volume, it looks like a cut-out cube (parallelepiped) that has been shifted and rotated at an angle. This glass cube visually cut off one of the corners of the building and thus formed the main entrance to the office.

Volume
Image

Thus, the idea of ​​a glass cube-insert solved our main tasks:
1) The building became visible from afar with its non-classical original facade;
2) From which side visitors would not enter the territory - either from the entrance or from the pedestrian entrance - the building visually successfully opens the main facade in both directions;
3) The glass volume has become a transparent atmospheric hall and at the same time a representative area of ​​the office with product samples and a waiting area for customers.
Due to this, this space is used as functionally as possible, and due to its volume it forms a visual image of the whole building. To emphasize the volume of the hall, we repeated the decoration of the outer walls with clinker bricks on the inner wall, which can be seen through the glass cube.

Image
3
4
5
6
7
7
7
Visual concept
Visual concept
Visual concept

The interior of the office, as the customer wanted, is as simple and concise as possible, in the loft style. Many open structural elements that we left unprocessed. These are ceilings, columns, walls made of ceramic blocks, stair fastenings and other details. Creating the visual concept and functionality of the office, the architects largely focused on examples of modern and advanced foreign buildings. For example, to design rain and melt water from the roof, we designed a circuit instead of a traditional pipe. It performs the same functions as a gutter, because the water flows naturally through it and does not spray. In addition, the gutter may clog over time, and the chain will not. Plus it looks extraordinary and organic for loft style.
When the office is designed for a specific company, its concept, planning, selection of finishing materials takes into account the needs and characteristics of the client's business. The concept and planning is clear, because when the location of the premises takes into account business processes, the team does not spend too much time moving and work is efficient. And in the case of this project was very responsible and the choice of finishing and roofing materials. After all, the customer works in this field and his office is not only functional, but also a representative space, a "business card" for customers.

8
9
Showroom

It was important for the customer that the jobs of managers were directly in the showroom. This way, managers can constantly monitor the situation on the exhibition site on the street and indoors and communicate with customers. Therefore, the outer wall of the showroom and the inner wall of the hall are made of glass so that managers can see customers and vice versa. If you want to create a more private atmosphere for negotiations or work in the evening, but so that it is not visible from the street - the transparent walls are closed with thick curtains.
The interior walls on both the first and second floors are made of ceramic blocks. It is untreated, so the walls themselves also perform an exhibition function and demonstrate the products that the company is engaged in. In addition to the showroom and hall on the ground floor there are production and storage facilities (entrance from the inside and back of the building), firebox, security room and bathroom.

Showroom
10
Stairs
Stairs
Stairs

In the lobby, which is formed in a glass cube, there is a waiting area for customers and stairs to the upper floors. Stairs are made of metal kosour. Instead of fencing railings, we used metal screeds. Warm wood on the stairs contrasts with the rough cold metal railings and bases - this is one of the techniques that is characteristic of the loft style.
We used the spacious space of the stairwell for spectacular lighting. The lamps are lowered to different heights and give a stream of light in different planes. In the dark, it not only looks functional, but also looks attractive outside the building and emphasizes the glass volume.

13
12
12
12
11
11
11
14
15
Upper floors

Immediately from the glass volume of the stairs opens a marketing office with a transparent inner wall. Further down the corridor, more private and inaccessible to visitors - the director's office. Both of these rooms partially occupy the space of the glass cube-insert into the building. They are located so that the director can see the entrance to the territory and partly the exhibition area from his office through the glass exterior walls. If you go to the balcony, the visibility becomes even better. Through the transparent inner and outer walls, the marketer can see part of the site, and most importantly - visitors who go up to the second or third floor. This scenario is implemented intentionally, because the second or third floors must be inaccessible to customers. Therefore, before they can go to the director or other premises - the reason for the visit will find out the marketer.
For the same reason, for privacy and security, we took into account the electronic system of access and door opening when planning. Without cards, no one but employees can enter inaccessible premises.

Upper floors
Upper floors
16
17
Project team
  • Petro Stepaniuk
  • Mykola Klimachov
  • Oleksandr Pozniak
  • Olha Marchuk
  • Andrii Nychyporuk
  • LocationRivne
  • Project statusRealized
  • Year2019